Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.
In vormpjes gieten

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De makkelijkste vormen zijn rubberen of siliconen malletjes. Die vind je tegenwoordig veelvuldig in gespecialiseerde webwinkels of kookwinkels. Met een paar basisvormen als blokjes en hartjes, kan je al hele leuke zeepkettingen maken!
Giet de vloeibare zeep met geur en kleur zo gelijkmatig mogelijk in de vormpjes en verstuif er een beetje alcohol (70%) op. Zo verwijder je de blaasjes en krijgen de zeepjes een vlakke achterkant.
En nu moet je wat geduld opbrengen! Laat de zeepjes minsten een uur afkoelen en uitharden voor je ze uit de vormpjes haalt.
 
Waarom gaat zeep zweten?

Er zijn verschillende redenen waarom zeep gaat zweten. Het gebeurt voornamelijk met zeep op basis van glycerine, niet of nauwelijks met harde zeep. Te hoge temperatuur, teveel geur- of kleurstof, opnieuw smelten van ingekleurde zeep, dit zijn allemaal factoren die ertoe kunnen leiden dat zeep gaat zweten. Je ziet dan allemaal kleine druppeltjes en het zeepje voelt erg plakkerig aan. Meestal gebeurt het bij erg vochtig weer of in een vochtige ruimte, bijvoorbeeld bij het douchen in de badkamer.  Als je de zeep goed afspoelt, even afdept en in een droge
omgeving laat opdrogen is er niets aan de hand en zijn de zeepjes weer helemaal opgefrist.